Mailcontacten

We ontvangen regelmatig mails om inlichtingen over verre en minder verre voorvaderen uit De Knipe, over huizen, boerderijen, over cafés, molens en wat niet al. Zo hadden we contact met de nazaten van de familie Dijkstra, die voor en na de oorlog van de Veensluis, waar ze een margarine-fabriekje hadden, emigreerden naar Brazilië. Een tijdje terug zijn er familieleden op bezoek geweest en hebben een bezoek gebracht aan de woning, waar ooit de voorvaderen werkzaam waren.

Recent voeren we via de mail correspondentie met Sandra Brouwer en Jacco Zoon uit Heiloo. Sandra haar oerpake was boer in Bovenknijpe. Het leek ons wel een goed idee om de mails hierover weer te geven, omdat het mooi laat zien waar wij, van Kynhout, ons zoal mee bezig houden en wat voor onderwerpen er aan de orde komen. We vroegen en kregen toestemming van Sandra en Jacco om de mails openbaar te maken.

Het begon met de volgende mail;

 

21 mei 2018, Hallo Feito,

Ik heb een oude foto van de boerderij van mijn overgrootvader Anne Brouwer uit Bovenknijpe. Ik heb er vorig jaar tevergeefs naar gezocht. Hij zou er nog staan en waarschijnlijk in de buurt van de Doopsgezinde kerk. Het is een foto van ongeveer 1915/1920. Herken jij de plek? Als je info hebt hoor ik het graag.

Met Vriendelijke groet, Sandra Brouwer.

 

 

Reactie Kynhout,

 

Middei Sandra,

Vanmorgen even tijd gevonden om naar de plaats van de voormalige boerderij te rijden. Inderdaad, ten oosten van de Doopsgezinde kerk. Ik heb er een paar foto's gemaakt; de eigenaar is bezig met een verbouwing. Zoals je ziet is de schuur afgebroken, maar het huisje is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat. Nu Ds. Veenweg 65; toen Bovenknijpe 31. Het dakraampje zit - nu - nog op dezelfde plaats en het anker in de schoorsteen idem dito. Ik vraag of ik een paar dakpannen mee mag nemen voor jullie als aandenken aan de oude boerderij. Het anker ga ik nog in detail fotograferen.

Het jaar van de opname is waarschijnlijk 1929, toen er een strenge winter was. Er zijn toen meerdere opnamen van een arrenslee wedstrijd gemaakt. Ik stuur je er een uit mijn archief, evenals een foto waar het huis met het bartje over de wijk ten oosten van het huis, op staat.

Groet, Feito.

 

 

 

Reactie Sandra,

 

Dit is wel prachtige informatie die je voor me hebt. We zijn er vorig jaar langs gefietst maar door het ontbreken van de schuur hebben we het niet in de gaten gehad. Op de brug heb ik nog een foto gemaakt van de vaart. Bedankt. Het is echt een oud huisje. De dakpannen zijn ook erg leuk. Mijn broer wordt binnenkort 50 jaar. Heeft hij een ludiek kado. Het jaartal 1929 had mijn opa ook gezet op 1929, maar ik twijfel daaraan omdat ze toen inmiddels verhuisd waren naar Langezwaag. De kinderen (mijn opa) waren toen al volwassen. Maar wie weet, misschien waren ze een tochtje aan het maken naar hun oude stek.

 

Met vriendelijke groet, Sandra en Jacco .

 

 

 

Reactie Kynhout,

 

Origineel cadeau, een paar dakpannen van de oorspronkelijke boerderij.

Ik kom even terug op het jaartal 1929. Anne Brouwer woonde toen al in Langezwaag, maar de winter van 1929 was buitengewoon streng. Aan de vaart stonden twee cafés; De Vries en Scheper. Ze lagen tussen twee bruggen. De ijsclub "Meinoar Ien" had een hardrijderij voor arrensleden uitgeschreven. Ook ten faveure van de beide kasteleins, die de prijzen beschikbaar hadden gesteld. De boeren uit de wijde omgeving deden mee, dus waarschijnlijk ook je voorvaderen. Er was hier 's winters niet veel te doen en zo'n wedstrijd was een eersteklas verzetje en bovenal een sociale gebeurtenis. De gehele familie ging dan ook mee, want over ijs was in de winter vaak de enige manier om snel en gemakkelijk ergens te komen. Er was in Friesland altijd wel een vaart om zelfs de kleinste dorpjes te kunnen bereiken. Bijna nooit kwam er een fotograaf in de streek, maar nu was er speciaal een uitgenodigd die met zijn zware camera over het ijs gemakkelijk hier kon komen. Elke boer met een arrenslee moest dan ook op de foto, onder veel belangstelling van de rest van het dorp. Het lijkt me dus niet meer dan logisch dat de familie Brouwer voor hun voormalige boerderij werd geportretteerd. Op de foto van de Brouwers staat in het midden een jongetje met witte trui, ronde alpinomuts en een V-vormig strikje. Hij staat ook weer op de andere foto met arrenslee. De kinderen zullen met de fotograaf mee zijn getrokken om vooral maar niets te missen.

Groet, Feito

 

 

 

 

Reactie Sandra,

 

Wederom bedankt voor de info. Mooi verhaal over die arrenslee en het jongetje op de foto. Wij zijn volgende week in de buurt en komen dan graag de dakpannen ophalen.

Vriendelijke groeten, Sandra en Jacco.

 

 

Op de de recente verkoopsite van het huis stonden enige interieurfoto's met nog een paar van de oorspronkelijke onderdelen van het huis plus een mooie overzichtsfoto. Daarop is op de achtergrond de oude wijk nog te zien die vroeger vlak ten oosten van het huis langs liep en via een barte in de Knypster Feart uitkwam.

 

 

Dit is de kelder van de oude boerderij.

Nog helemaal in de oorspronkelijke staat met zijn estriken op de vloer en met de eeuwenoude balken.